Hvordan laves den bedste æggekage?

af Catharina den

Æggekage er en gammel dansk ret, der har eksisteret utrolig længe. Især efter filmen Hvidsten Gruppen fik Hvidsten kros berømte æggekage stor opmærksomhed. For hvordan laver man en æggekage i en pande, som er så luftig og lækker, uden at den er brændt i bunden? I denne guide forsøges det at besvare dette spørgsmål. Du kan finde den tilsvarende opskrift på https://romanovich.dk/aeggekage/

Brug kartoffelmel som stivelse

De fleste har hvedemel til rådighed, og det er derfor for mange en selvfølge at bruge dette i deres æggekage. Rent kogeteknisk er det desværre sådan at mel først begynder at klistre, når det varmes op omkring 80-85 grader. Når man laver en æggekage på panden bliver toppen sjældent over 70 grader, hvorfor hvedemel ikke er en optimal stivelse. Samtidig skal en ret varmes til over 100 grader for koge melsmagen ud af maden.

Kartoffelmel begynder at klistre allerede ved omkring 60 grader. Denne temperatur opnås fint på en pandeæggekage, hvorfor netop denne meltype bør anvendes, når der bages en æggekage på panden.

Steg æggekagen i fedt fra bacon eller stegeflæsk

Når du skal servere en æggekage, har du måske planer om at servere ægget sammen med bacon eller stegeflæsk. Hvis du vil have en rigtig god smag i din æggekage, kan du med fordel stege æggekagen i fedtstoffet fra det stegte stegeflæsk eller bacon.

Baconsmagen, du opnår ved denne form for stegning er et hit hos langt de fleste, da danskere generelt er meget glade for bacon. Æggekagen med et strejf af bacon vil derfor hurtigt slå de klassiske æggekager med længder.

Du skal ikke røre i panden

Mange vælger at piske æggehviderne og vende dem i æggemassen. Dette er for at få en luftig konsistens i æggekagen. En luftig æggekage er selvfølgelig en lækker oplevelse, men der findes en metode, hvor du kan få en luftig æggekage uden at du behøver separere æggehviderne fra massen.

Det du gør, er at du ryster panden i cirkulære bevægelser, mens den er over blus. Når der ikke er mere masse, der bevæger sig, har du fået pisket æggemassen luftig. Konsistensen af denne metode bliver endda af nogle vurderet som væsentlig bedre end, hvis æggehviderne piskes først.

Brug en jernpande

Når du laver en æggekage, bør du overveje at investere i en jernpande. Problemet med en æggekage er at den ofte bliver meget blød på toppen. Nogle prøver at efterkomme dette problem ved at vende æggekagen, mens den er på panden, men dette kan ende i noget være smatkage i stedet for æggekage.

Når du bruger en jernpande, har du faktisk en pande, der kan holde til at komme i ovnen. Slut æggekagen af med 5-10 minutter i ovnen, hvor toppen brunes af og får en dejlig sprød konsistens. Dette er super lækkert, og et sikkert hit hos de fleste.

Når æggekagen skal serveres

En æggekage kan serveres på mange måder. Nogle vælger at putte perlekartofler i æggemassen, og servere som den er. Andre servere med en skive brød, bacon og purløg og andre spiser blot æggekage og stegeflæsk. Mulighederne er mange, og du kan faktisk komme mange grøntsager og andet i din æggekage, hvis du lyster det.

Written by: Catharina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *